Vertrouwenscontactpersoon

‘Samen naar een veiliger sportklimaat’ is een programma van de sportbonden en NOC*NSF, ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit programma stimuleert sportief gedrag en pakt ongewenst gedrag aan.

Oranje Blauw staat hier volledig achter en onze gekwalificeerde leiding dient zich te houden aan de gedragsregels van de KNGU. Daarnaast vragen wij van hen een zogenaamde VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Dit is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat gedrag uit het verleden geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het training geven aan minderjarigen. Ook van onze leden en hun ouders (of verzorgers) verwachten we dat zij meewerken aan veilig en sportief gedrag in en om de zaal.

Ondanks alle goede intenties kan het voorkomen dat leden of hun ouders bepaalde zaken willen bespreken. Daar waar het de lessen en activiteiten betreft vragen wij turnsters en ouders of verzorgers om in eerste instantie met de leiding in overleg te gaan, niet tijdens de training maar op een geschikt en rustig moment. Wanneer dit niet het gewenste resultaat oplevert of voor het geval het betreffende thema niet met de leiding kan worden besproken, heeft C.G.V. Oranje Blauw een vertrouwenscontactpersoon in de vereniging. Deze vertrouwenscontactpersoon kan benaderd worden in geval van seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten, discriminatie of interne criminaliteit.

Een vertrouwenscontactpersoon luistert, adviseert en is op de hoogte van de mogelijkheden om verdere hulp te krijgen of een officiële melding te doen (in overleg met jou). Voor communicatie met de vertrouwenscontactpersoon kan gebruik gemaakt worden van het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 06-37 29 51 56.

Wil je niet met iemand van Oranje Blauw praten, dan zijn er binnen het NOC*NSF ook mogelijkheden om met iemand contact te zoeken. Het meldpunt is dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen via het nummer 0900-20 25 590 (gratis) of via de chat Fier. Daarnaast heeft de KNGU vertrouwenscontactpersonen in dienst die je kan benaderen. Je kan mailen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bellen (Henriët van der Weg 06-22 66 35 22 / Monique Streefkerk 06-21 41 08 02).

Alle gesprekken zijn vertrouwelijk. De sporter, trainer, coach of het bestuurslid kan erop vertrouwen dat de inhoud niet naar buiten komt. Hoe dat werkt, wordt uitgelegd bij ieder nieuw contact. Ook wanneer ouders of vrienden van sporters zich zorgen maken over de gang van zaken kunnen ze contact zoeken met een vertrouwenscontactpersoon. Het is tenslotte zo dat sport pas leuk is wanneer er op een eerlijke manier gesport wordt en iedereen tot zijn recht kan komen.

Lees meer over veiligheid en gedrag bij Oranje Blauw.